Barban je malo, pitoreskno srednjovjekovno naselje smješteno u južnom dijelu istočne Istre. Točnije, iznad doline rijeke Raše, na cesti Pula – Labin – Rijeka. U Barbanu danas živi 235 stanovnika.

Ime Barban antičkog je ili romanskog podrijetla, potječe od korijena riječi barb, što znači brada ili od rimskog obiteljskog imena Barbius, Barbus, Barbatus. U pisanim dokumentima Barban se prvi put spominje 740. godine u crkvenoj ispravi koja govori o osnutku župe Barban.

Općina Barban broji 2802 stanovnika, a osim Barbana, u prekrasnom zelenilu Barbanštine, smještena su još 73 sela i zaseoka.

BARBANSKA SPOMENIČKA BAŠTINA

Očuvana arhitektonska zdanja iz razdoblja baroka i gotike, freske i glagoljski zapisi, crkve, palače i gradske zidine čine Barban atraktivnim izletištem i primamljivim odredištem za zaljubljenike u kulturno-povijesnu baštinu. U Barbanu se mogu razgledati:

DOGAĐANJA

Trka na prstenac, “starija sestra Sinjske Alke”, viteška je igra koja se prvi put spominje 1696., a obnovljena je 1976. Natjecanje se održava u drugoj polovici kolovoza. Barbanski konjanici tada, jašući, kopljem pogađaju “u sridu prstenca”. Redovito se održava i Smotra narodne glazbe i plesa Puljštine kao i niz drugih manifestacija: Smotra vina i maslinovog ulja, Susret barbanskih pjesnika “Beside u jatu”, Regata Barbanske rivijere, Barban Classical Music Night, Susret harmonikaša “Zasvirimo u Barbanu”, manifestacija Smokve i smokvenjak, Susretkantadura “Kantajmo i svirimo za Romana” i niz drugih.