Uz kontinuitet njegovanja i čuvanja izvornih narodnih pjesama, svirke, plesova, govora i običaja Barbanštine, osnivači KUD-a “Barban” su kao jedan od važnijih ciljeva postavili rad na prikupljanju i očuvanju originalnih narodnih nošnji Barbanštine. Društvo danas posjeduje ukupno 30-ak ženskih i muških originalnih narodnih nošnji, što predstavlja pravo bogatstvo.

Tradicijska odjeća Barbanštine slična je, oblikom i materijalom, odjeći kakva se nosila u zapadnoj i južnoj Istri (klinasti i krojevi na skas zamodrne, ukrasi na suknenim dijelovima nošnji, kroj i ukrasi košulja).

Ženska tradicijska odjeća

Ženska tradicijska odjeća sastoji se od sljedećih dijelova: faco (bijela vezena marama), košulja (od bijelog platna), modrna (haljina od smeđeg sukna), kanica (raznobojni vuneni pojas), bičve (bijele čarape), postoli (crne cipele), čerma (kaput bez rukava od stupanog sukna) i krpet (vrsta tkanog šala od vune). Mladenke nose posebno lijepo i bogato vezom ukrašene modrne, s crvenim panom, a na glavikrunu (vijenac) od cvijeća i raznobojnih traka.

Na ženskoj narodnoj nošnji posebno je zanimljiva različita boja pana(čoja u boji sašivena na donjem rubu modrne) čime se označavao društveni status žene. Djevojke nose samo crvenu boju pana, zatim kombinacije crveno-plavo i crveno-zeleno-plavo. Mlade udate žene nosile su kombinacije pana: plavo-zeleno, samo zeleno i samo plavo. Starije žene i one u koroti nose tamno plavo ili crno pano.

Muška tradicijska odjeća

Muška tradicijska odjeća Barbanštine sastoji se od sljedećih dijelova:klobuk (niska smeđa kapa bez oboda), košulja (od bijelog platna),kružat (smeđi prsluk od sukna), brageše brnaveke (bijele hlače od sukna), bičve (bijele čarape), postoli (crne cipele), jaketa (jakna),kamižola (dugački smeđi prsluk) i kapot s kapučon (kaput od smeđeg sukna s kapuljačom).

Članovi KUD-a “Barban” posebnu pažnju posvećuju čuvanju i brizi za 30-ak originalnih ženskih i muških narodnih nošnji koje posjeduju. Navedene narodne nošnje stare su od 100 do 150 godina što povećava njihovu vrijednost. Ta činjenica ne prolazi nezapaženo niti na brojnim nastupima, Smotrama i festivalima folklora, bilo da članovi Društva nastupaju u našoj zemlji ili u inozemstvu, gdje uvijek dobivaju pohvale i priznanja.

Na Internacionalnom festivalu folklora “Leron” održanom 2002. godine u Vodnjanu, članovi KUD-a “Barban” su primili priznanje i nagradu za najizvorniju i najbolje očuvanu narodnu nošnju.